Wednesday, October 12, 2011

PENGALAMANKU BERCUTI KE BANDUNG ~ PART 1 ~

SALAM SEMUA...actually da lame nk share kat korg pngalamn aku di bandung, Indonesia..tp memandangkan aku sibuk sbg isteri, ibu dan pekerja yg cemerlang ~ eceh2 so baru ari ni dpt la meng'sharing' kat korg pengalaman aku di negara org nie....

okkk 1stly aku mau citer mcm mana aku blh beli tiket flight ni...4 ur information, aku telah booking tiket flight ni time aku pregnantkn si Dania masa 5months taun 2010...aku dpt tiket dgn harga rm45 pergi balik only!!! murah kan??? s0 tanggal 15 sept 2011 mulalah aku menerbangkan diriku with my beloved family until 19 sept 2011 bsamaan 5hari 4 mlm...aiyaaaa lamekan??? heheee...

so kat sini aku nk advice kat korg 1stly apa yg korg perlu buat utk melancong ke luar negara ini ialah menyediakan pasport...me,my hubby n my lil princess skali pon kene buat pasport tau..so nk buat pasport ni if 2 years korg kene byr rm100..so 4 me,my hubby n my daughter totally have 2 pay rm300...hahhahaaa kat pasport pon da abis rm300 tau...

pasport yg ku buat di Jab.Imigresen Caw W.Maju

Pasport dalam 1 hari da siap da..Done pasport,  pas2 aku advice, if korg nk tukar duit better tukar di Malaysia berbanding korg tukar di luar negara..sbbnya ialah disana lg mahal dr di malaysia..cthnya mcm aku tukar rm100 ke rupiah di malaysia aku blh dpt 357,000 rupiah...if korg tukar di indonesia rm100 blh dpt rm 340,000 rupiah mcm 2 la...rate disana lebih mhl dr kita..rugi kan????

Memandangkan di Chow Kit byk org Indon so tetiba aku tpikir sana mesti byk money changer..So aku pon tukarlah duit di Maybank Jalan Chow Kit...

byk x???di bandung aku la jutawan...hahahaaaaa...cer teka bape ni?


ok...kami bertolak dari rumah jam 12 tghari memandangkn flight kol 3.30 pm.so kami bertolak ke lcct dgn menggunakan kl transit menuju ke salak tinggi..disana kami menaiki bas menuju ke lcct sepang.. Tambang menaiki kl transit + bas ke lcct dalam RM 12.50 seorang..

my sister, nana with me n dania

kak foziah, ayu n my mom...where's my hubby??

Sesampai kami di LCCT, Sepang kami check in tiket flight dan menunggu ketibaan kapal terbang yg akn membawa kami ke sana...Last2 tunggu punye tunggu tibe2 flight delay plak...so tpakse la kami tggu 1 jam..nsb baik la baby Dania xmeragam..gud girl anak mama!!!

keadaan di luar flight...nsb kami baik kami dpt tepi tingkap!!


AND....finally kami arrived kat bandung lebih kurang jam 6.30 pm (waktu malaysia)

sampai2 je tros snap pic : )

kami adik beradik kecuali dania ok..huhuu

Sesampai disana, kami dicheck oleh imigresen indonesia..yg peliknyer imigresen disana siap snap lg pic kita..so my baby dania xterkecuali ok...after that kami pon cri la supir kami bernama "pak teddy"..nsb baik pak teddy pegang kertas yg tertera NOR HIDAYAH (it's me ok) huhuu

punyelah pjg kami beratur..

ini dia pak teddy aka supir kami..mmg sgt2 la baik ok...sape nk guna dia bgtau sy ok!!

setelah ketemu pak teddy, kami tros suruh pak teddy bw kami makan sbbnyer perot msg2 pon tgh nyanyi lgu dangdut huhuu...

ini dia kedai pertama kami di bandung

makanan yg dihidangkan pada kami

If korg makan kat bandung nie aku advise la kan..setiba korg ke kedai mkn tsebut.. pelayan kat ctu akn hidangkan lauk pauk yg gle byk..penuh satu meja korg...so if korg nk mkn, mkn la apa yg korg nk sahaja sbbnyer dorg akn caj semuanyer if korg sentuh semua ats meja tsebut (tgk je pic ats ni) hmmmm..aku bnasib baik sbb search pengalamn2 dorg dlu kat bandung b4 fly ke sini..hahaaa...so dorg caj mn yg ktorg sentuh jer...pndai x aku??? hahaaa : p

disana bg memudahkan aku berhubung family aku..so ktorg pon pakat nk beli simkad kat bandung nie.. so ktorg pakat beli simkad SIMPATI dan XL..harga simkad kat sini murah jer  50,000 krp dlm ada 15,000krp pulsa (credit) So, if nak call back to Msia number guna SIMPATI just dial 007(country code = 60, no tipon) contoh 0076012-345678 haa..cakap laa sampai lebam hehehe..kalo guna roaming, tertiarap laa balik korang tengok bill...

SIMPATI for me, mom's n hubby
XL for my sisiter's  n cousin

Selesai makan, hari pon da mlm n xsempat da nk shopping sbbnyer kedai2 disana dlm jam 8pm da tutup, Pak Teddy tros bwk kami check in hotel..kami pilih hotel Orang Home sbb hotel 2 sesuai utk kami yg budget gitu..hehee

ini dia hotel orange home..(tpakse snap wakti siang sbb waktu mlm xnmpk..)

pemandangan di Hotel Orange Home

katil utk aku, hubby n my lil princess...

so..smpi disini sahja 4 1st day kami di bandung...to be continued 2nd day.... (", )

1 comment:

  1. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete